Ο ηλικιακός ρατσισμός στον αθλητισμό είναι ένα μόνιμο φαινόμενο, στο οποίο μάλιστα κανείς -ή έστω ελάχιστοι- αντιδρούν. Ωστόσο, η επιμονή κάποιων ανθρώπων να βρίσκονται στον χώρο του αθλήματος που έχουν επιλέξει με αφοσίωση και πίστη σε επίπεδο πρωταθλητισμού, αναδεικνύει ολοένα και περισσότερο την αδικία που μπορεί να έχουν υποστεί αθλητές σε μεγαλύτερη από την «αποδεκτή» ηλικία.

Όταν θέλεις και αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις, προπονείσαι εντατικά και γίνεσαι ανταγωνιστικός η επιβράβευση που θα έρθει θα είναι, τουλάχιστον, η συμμετοχή σε μία μεγάλη διοργάνωση.

Στους 3ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες «Ηράκλειο 23» που διεξάγονται στο Karteros Beach Sports Center, αλλά και στην Αμμουδάρα, στο Ε.Α.Κ.Η. και στη Μαρίνα Ηρακλείου,  ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής είναι ο Κύπριος Γιώργος Ανδρέου (γενημμένος το 1969) που αγωνίζεται στο Beach Tennis

«Ξέρω ότι είμαι ο μεγαλύτερος αθλητής της διοργάνωσης αλλά δεν με πειράζει» μας λέει ο Γιώργος Ανδρέου που έχει γεννηθεί στις 20 Αυγούστου 1969.

«Στο γήπεδο θα φανεί η… διαφορά. Και όποιος με …υποτιμήσει θα τα ..πούμε» δηλώνει με χαμόγελο και αγόγγυστα δέχεται τα πειράγματα των συμπαικτών του.

«Στην ομάδα είμαστε μια παρέα. Οι συμπαίκτες μου με πειράζουν για την ηλικία μου όπως και αντίπαλοι και γελάμε». Μιλώντας για τους αγώνες στο Ηράκλειο αναφέρει: «Πολλά θα εξαρτηθούν από την κλήρωση .Υπάρχουν πολλές καλές ομάδες .Πιστεύω ότι μπορούμε να  καταφέρουμε κάτι καλό».

Ο 54χρονος Γιώργος Ανδρέου  από μικρός είναι στον αθλητισμό. «Τένις, μπάσκετ  λίγο βόλει, κλασικός αθλητισμός είναι τα σπορ που ασχολήθηκα από μικρός. Τα τελευταία 10-15 χρόνια με εχει τραβήξει το Beach Tennis».

Η ηλικία του τον εμποδίζει στην δραστηριότητα αυτή; «Φυσικά όχι. Όταν έχεις όρεξη και αγαπάς αυτό που κάνεις μπορείς τα πάντα. Ο αθλητισμός σου προσφέρει υγεία ηρεμία. Είναι η χαρά της ζωής.»

Στην αντίπερα όχθη, και η μικρότερη αθλήτρια της διοργάνωσης είναι η Ελένη Αλεξόγλου (γεννημένη το 2010) από την ελληνική αποστολή του Beach Volley.

H13χρονη Ελένη Αλεξόγλου που αγωνίζεται στο Beach Volley είναι η μικρότερη αθλήτρια της διοργάνωσης.

Η Θεσσαλονικιά αθλήτρια, που συμμετέχει από 9 ετών σε αγώνες ,είναι η μικρότερη στα τουρνουά και το έχει συνηθίσει. «Πάντα ήμουν και είμαι η μικρότερη στα τουρνουά. Το έχω συνηθίσει. Βέβαια μέσα στο γήπεδο κανείς δεν  καταλαβαίνει  την διαφορά ηλικίας. Ούτε οι συμπαίκτριες μου» μας λέει η Αλεξόγλου που…καψώνια, ως η πιο νέα της ομάδας δεν της κάνουν οι συμπαίκτριές της. «Ούτε με πειράζουν ούτε …κουβαλάω νερά ,ούτε τίποτα. Με προσέχουν τα κορίτσια» τονίζει και χαμογελάει.

Στις 29 Ιανουαρίου 2010 έχει γεννηθεί η Ελένη Αλεξόγλου και από οκτώ χρονών είναι στα γήπεδα. «Άρχισα το Beach Volley σε ηλικία 8 ετών.

Κάθε μέρα, χειμώνα – καλοκαίρι, με τον προπονητή Ηλία Ζωλοσταθιάδη κάναμε προπόνηση και ένα χρόνο μετά  πήρα μέρος για πρώτη φορά σε τουρνουά. Πέρυσι πήραμε την δεύτερη θέση στο Πανελλήνιο τζούνιορ και φέτος την πρώτη με την συμπαίκτρια μου Μυρτώ Πασχαλάκη».

Και στους 3ους Μεσογειακούς παράκτιους αγώνες στο Ηράκλειο, Αλεξόγλου και Πασχαλάκη θα αγωνιστούν για πρώτη φορά σε διεθνές τουρνουά κατηγορίας γυναικών “Πρώτη φορά λαμβάνουμε μέρος και θέλουμε περισσότερο να αποκτήσουμε εμπειρίες για το μέλλον» σημειώνει με ωριμότητα η αθλήτρια.

Στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής που κατέκτησε μετάλλιο, ήταν ο Σουηδός Όσκαρ Σουάν, ο οποίος γεννήθηκε στις 20/10/1847 και το 1920 σε ηλικία 72 ετών και 281 ημερών πήρε το ασημένιο στη σκοποβολή. Στις γυναίκες, η γηραιότερη που κατέκτησε μετάλλιο ήταν η Αμερικανίδα Ελίζα Πόλοκ, η οποία το 1904 στο ομαδικό της τοξοβολίας πήρε το χρυσό, σε ηλικία 63 ετών και 333 ημερών. Έτσι είναι και η γηραιότερη «χρυσή» Ολυμπιονίκης.

 Ένα παιδί από την Ελλάδα φέρεται να είναι ο νεαρότερος Ολυμπιονίκης στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο λόγος για τον Δημήτρη Λούνδρα, ο οποίος το 1896 στην Αθήνα, μετείχε σε ηλικία 10 ετών και 218 ημερών στην ομάδα της γυμναστικής, που πήρε την 3η θέση στο δίζυγο ομαδικό. Η μικρότερη σε ηλικία γυναίκα, που κατέκτησε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η Ιταλίδα γυμνάστρια Λουιτζίνα Τζιαβότι, η οποία το 1928 σε ηλικία 11 ετών και 302 ημερών, μετείχε στο ομαδικό και κέρδισε το ασημένιο.