|

Οκτώ δευτερόλεπτα έμελλε να κρίνουν όχι μόνο το χρυσό μετάλλιο στο ακροτελεύτιο αγώνισμα του προγράμματος της τεχνικής κολύμβησης, αλλά και την πρωτιά στον συνολικό πίνακα των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων!

Ο τελικός στη μικτή σκυταλοδρομία 4x2km επιφάνειας του open water υπήρξε δραματικός, σημαδεύθηκε από διαδοχικές ανατροπές στην πρωτοπορία (Τουρκία, Ελλάδα, Αίγυπτος) και εντέλει κρίθηκε στο φινάλε, με την Γκαμίλα Χασάν να προσπερνά τη Σοφία-Αναστασία Τσιάνου και να χαρίζει στη μεν Αίγυπτο τη νίκη, στη δε Ιταλία το Νο 1 στην κατάταξη!

Η Ιταλία και η Ελλάδα κατέκτησαν από 13 χρυσά μετάλλια έκαστη και από τη στιγμή που η οικοδέσποινα των Αγώνων δεν κατάφερε να κατακτήσει το 14ο στο τελευταίο αγώνισμα της διοργάνωσης, μέτρησε το σύνολο.

Ως εκ τούτου η Ιταλία κατέλαβε την πρώτη θέση, συλλέγοντας 42 μετάλλια (13 χρυσά, 16 ασημένια, 13 χάλκινα) και η Ελλάδα βρέθηκε στο Νο 2 με 33 (13-10-10), ενώ την πεντάδα συμπλήρωσαν η Ισπανία με 12-2-6 (20), η Γαλλία με 7-11-6 (24) και η Αίγυπτος με 4-2-3 (9).

«Εγώ δεν ήξερα ότι σε αυτή την κούρσα κρινόταν η πρωτιά στον πίνακα των μεταλλίων, αλλά ούτως ή άλλως εμείς θέλαμε και κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για την πρώτη θέση» σχολίασε η Γκαμίλα Χασάν, η οποία κολύμπησε τελευταία για λογαριασμό της Αιγύπτου.

«Βεβαιώθηκα ότι θα νικήσουμε στα 100 μέτρα της τελευταίας στροφής και δεν διαψεύσθηκα. Νιώθω κουρασμένη, διότι ο αγώνας ήταν επίπονος, αλλά είμαι και πολύ χαρούμενη διότι κατακτήσαμε το χρυσό μετάλλιο και ακούσαμε τον εθνικό ύμνο της πατρίδας μας».

Heraklion2023, Finsswimming at the 3rd Mediterranean Beach Games. photos Angelos Zymaras

Την ίδια στιγμή, στο βάθος ακούγονταν οι ιαχές των μελών της ιταλικής ομάδας, η οποία χάρη στη νίκη της Αιγύπτου κατέλαβε την πρώτη θέση στον πίνακα των μεταλλίων. Με έναν από τους συνοδούς να ενορχηστρώνει τη …χορωδία, όλα τα μέλη της ομάδας φώναζαν εν χορώ «Αίγυπτος, Αίγυπτος, Αίγυπτος»!

Στην αντίπερα όχθη, η Ελληνίδα Σοφία-Αναστασία Τσιάνου ήταν απαρηγόρητη από την αρνητική τροπή που πήρε η κατάσταση στο τελευταίο σκέλος της κούρσας.

«Από ένα σημείο και πέρα ένιωσα ότι δεν είχα άλλες δυνάμεις ώστε να διατηρήσω την πρώτη θέση, όπως την παρέλαβα από τον Ηλία Καλφίδη. Λυπάμαι παρά πολύ γι’ αυτήν εξέλιξη, αλλά τέτοια πράγματα συμβαίνουν στον αθλητισμό. Θα μπορούσα ίσως να τερματίσω πρώτη, εάν δεν έκανα κάποια λάθη στον προσανατολισμό μου,»

Κατά μία σατανική σύμπτωση το σημερινό φινάλε αποτελεί déjà vu από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων –Νεανίδων που διεξήχθη τον περασμένο Ιούνιο στο Κάιρο.

Και τότε η κούρσα στα 4x100m εξελίχθηκε σε θρίλερ, με την Ελλάδα να προηγείται στη μεγαλύτερη διάρκεια και την Αίγυπτο να αρπάζει τη νίκη στα τελευταία μέτρα!

«Γράψαμε τον επίλογο με ένα μετάλλιο που το ευχαριστηθήκαμε, όπως και όλη την προσπάθεια μας στην κούρσα, αλλά και όλη τη διοργάνωση» τόνισε η Μάρα Ζαγκέτ, η οποία κολύμπησε τελευταία για την ιταλική ομάδα που τερμάτισε στην τρίτη θέση, πίσω από την Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Δίπλα της η Σίλβια Μπέλι, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα των δυο χιλιομέτρων με διπλά πέδιλα γυναικών, σχολίαζε τη νίκη της: «Δεν φυσούσε στη διάρκεια της κούρσας, αλλά είχα τον ήλιο στα μάτια μου και δυσκολεύθηκα. Νίκησα όμως και είμαι πολύ χαρούμενη διότι συνέχισα τις επιτυχίες από την περυσινή διοργάνωση της CMAS στο Βιβερόνε.»

Στο αγώνισμα των δυο χιλιομέτρων με διπλά πέδιλα ανδρών επικράτησε ο Αιγύπτιος Μαρουάν Ελαμραουί.

«Είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο που κατακτώ σε Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες και μου τονώνει την αυτοπεποίθηση ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου στο Βελιγράδι» τόνισε.

«Σε αντίθεση με τους περισσότερους αθλητές που συμμετέχουν σε αγωνίσματα τόσο στην πισίνα, όσο και στη θάλασσα, εγώ έχω αφοσιωθεί στο open water. Αυτό μου αρέσει, με αυτό παθιάζομαι.»