ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2023

αξιοθεατα

Όλα για τα Αξιοθέατα, τις Παραλίες & τα Παραδοσιακά Προϊόντα του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΝΕΤΙΚΟ ΦΡΟΥΡΙΟ – ΚΟΥΛΕΣ

Ο “Κούλες” χτίστηκε στην είσοδο του λιμανιού του Ηρακλείου από τους Ενετούς, για να το προστατεύει. Είναι γνωστό επίσης και ως Καστέλλο ντελ Μόλο (Castello del Molo), Ρόκκα α Μάρε (Rocca a Mare), Κάστρο της θάλασσας (Castello a Mare), Κάστρο της Κάντια ή πρώην Χάνδακα (Castel di Candia).
Ο “Κούλες” επισκευάζεται συχνά, λόγω της φθοράς από τα κύματα που τον χτυπούν. Τα Οθωμανικά χρόνια ήταν φυλακή ενώ χτίστηκε εκεί και Φάρος.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα και αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη. Περιέχει εκθέματά με αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, που καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Κυρίαρχη θέση στις συλλογές του ωστόσο, κατέχουν τα μοναδικά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης, την οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει σε όλη της την εξέλιξη.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης ιδρύθηκε το 1980 και βρίσκεται στο κτίριο της παλιάς Ηλεκτρικής στην παραλιακή.
Το Μουσείο, περιέχει στους εκθεσιακούς του χώρους Ζωολογικό, Βοτανικό, Παλαιοντολογικό – Γεωλογικό και Ορυκτολογικό Τμήμα.
Στην Έκθεση του Μουσείου μπορεί κανείς να δει κανείς αναπαραστάσεις ταριχευμένων ζώων στο αληθινό τους περιβάλλον, το Δεινοθήριο (ένα γιγάντιο ζώο που έζησε στην Κρήτη κι έχει ανακατασκευαστεί από τους επιστήμονες), το Ζωντανό Μουσείο (έκθεση ζωντανών ερπετών και αμφιβίων), τη Σεισμική Τράπεζα, τον Ερευνότοπο (μικρογραφία οικοσυστημάτων της Μεσογείου για παιδιά), έκθεση απολιθωμάτων ζώων που έχουν εξαφανιστεί αλλά και περιοδικές εκθέσεις (όπως εκθέσεις δεινοσαύρων).

ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ

Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Μηνά είναι Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός, ο οποίος βρίσκεται στο Ηράκλειο και είναι η έδρα του Αρχιεπίσκοπου Κρήτης.
Ξεκίνησε να χτίζεται στις 25 Μαρτίου 1862 από τον Μητροπολίτη Κρήτης Διονύσιο τον εξ Αδριανουπόλεως Θράκης. Η κατασκευή του διακόπηκε κατά την Κρητική Επανάσταση του 1866 και τελικά ολοκληρώθηκε στις αρχές του 1895. Τα εγκαίνια του ναού έγιναν στις 16 Απριλίου 1895 από το Μητροπολίτη Κρήτης Τιμόθεο Α΄.
Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Μηνά, πολιούχο της πόλης του Ηρακλείου.

ΚΡΗΝΗ ΜΟΡΟΖΙΝΙ – ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ

Απέναντι από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο κέντρο του Ηρακλείου, θα δει κανείς τα ”Λιοντάρια”. Η Κρήνη Μοροζίνι θεωρείται ένα τα πιο όμορφα ενετικά μνημεία και κατασκευάστηκε προκειμένου να παρέχει νερό στην πόλη. Το νερό ερχόταν από το βουνό του Γιούχτα στις Αρχάνες με ένα υδραγωγείο 15 χιλιομέτρων που έφτανε στο Ηράκλειο.
Τα “Λιοντάρια” είναι το πιο γνωστό σημείο του Ηρακλείου, ενώ οι Ηρακλειώτες δίνουν πολύ συχνά ραντεβού εκεί.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

Η Χερσόνησος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της Κρήτης, μόλις 28χλμ ανατολικά του Ηρακλείου. Κύριος μοχλός ανάπτυξης της περιοχής είναι οι όμορφες παραλίες της και η ήρεμη θάλασσα, που σπανίζει στις βόρειες ακτές της Κρήτης. Οι πιο ήρεμες παραλίες βρίσκονται στα Λιμανάκια, ενώ ανατολικά από το λιμάνι και ουσιαστικά μέσα στον αστικό ιστό της μικρής αυτής πόλης υπάρχουν οι πιο πολυσύχναστες παραλίες της περιοχής.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΑΤΑΛΩΝ

Τα Μάταλα βρίσκονται 68χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου. Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης και σίγουρα η πιο διάσημη παραλία του νότιου Ηρακλείου. Είναι ταυτισμένη με τις λαξευμένες σπηλιές, τους χίπηδες της δεκαετίας του ’70. Βρίσκονται κοντά στην Φαιστό, το δεύτερο σημαντικότερο παλάτι των Μινωϊτών, της οποίας και αποτέλεσαν και λιμάνι.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΙΑΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ

Η Αγία Πελαγία βρίσκεται σε μια εύφορη πεδιάδα στην περιφέρεια της Αχλάδας, 21χλμ δυτικά του Ηρακλείου. Η Αγία Πελαγία από ένας μικρός οικισμός που εξυπηρετούσε το λιμάνι της Αχλάδας στις αρχές του 20ου αιώνα, έχει εξελιχθεί σήμερα σε ένα πολύ δημοφιλές τουριστικό θέρετρο παρέχοντας κάθε άνεση και πολύ όμορφες παραλίες.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΡΤΕΡΟΥ

Ο κόλπος του Καρτερού βρίσκεται 7 χλμ ανατολικά του Ηρακλείου και εκτείνεται στα ανατολικά για 3-4 χλμ. Ονομάζεται έτσι από τον Βυζαντινό στρατηγό Κρατερό που το 824μΧ αποβιβάστηκε στην παραλία για να απελευθερώσει την Κρήτη από τους Σαρακηνούς, αλλά νικήθηκε.
Η αμμουδιά που εκτείνεται κατά μήκος του κόλπου έχει μήκος περίπου 3χλμ και δίπλα της υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, ταβέρνες και μπαρ. Όλος ο κόλπος του Καρτερού είναι ανοικτός στους βοριάδες και έχει συνήθως κύμα, ειδικά στα ανατολικά. Το νερό είναι ρηχό και δεν υπάρχουν πολλά βράχια, παρά μόνο σε ελάχιστα σημεία.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΜΜΟΥΔΑΡΑΣ

Η Αμμουδάρα είναι μια πολύ μεγάλη παραλία που ξεκινάει μπροστά από το Παγκρήτιο Στάδιο στις εκβολές του Γιόφυρου ποταμού, 1χλμ δυτικά από το κέντρο του Ηρακλείου και φτάνει ως τις εκβολές του Αλμυρού ποταμού στην περιοχή των Ελληνοπεραμάτων, 7χλμ δυτικότερα. Η παραλία της Αμμουδάρας, όπως δείχνει και το όνομά της, είναι μια αμμουδιά με λεπτή καφετιά άμμο. Παράλληλα με την ακτή σχεδόν σε όλο το μήκος της και σε απόσταση περίπου 50μ από την παραλία υπάρχει βράχος που αποτελούσε στην αρχαιότητα το όριο της παραλίας.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΤΑΛΙΔΑΣ

Η Σταλίδα βρίσκεται περίπου 30χλμ ανατολικά του Ηρακλείου, ανάμεσα στα Μάλια και τη Χερσόνησο. Από ένας μικρός οικισμός που εξυπηρετούσε τους κατοίκους του Μοχού ως τα μέσα του 20ου αιώνα, η Σταλίδα σήμερα αποτελεί ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο, το οποίο έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ ώστε πλέον αποτελεί πλέον ένα ενιαίο οικιστικό σύνολο με τα Μάλια. Εξακολουθεί παρόλα αυτά να αποτελεί ένα προορισμό για ήρεμες οικογενειακές διακοπές.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΑΛΙΩΝ

Τα Μάλια αποτελούν ίσως την πιο τουριστική κωμόπολη της Κρήτης και βρίσκονται σε μια πολύ εύφορη πεδιάδα περίπου 35χλμ ανατολικά του Ηρακλείου. Είναι διάσημα για την ξέφρενη νυχτερινή ζωή και το Μινωϊκό ανάκτορο των Μαλίων, το τρίτο μεγαλύτερο στην Κρήτη. Τα Μάλια δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν τουριστικά σε τόσο βαθμό, αν δεν υπήρχαν οι υπέροχες πραγματικά παραλίες τους. Η ακτογραμμή των Μαλίων αποτελεί ουσιαστικά το ανατολικό κομμάτι της μια μεγάλης παραλίας μήκους 6χλμ που ξεκινάει στα δυτικά από τη Σταλίδα. Η κεντρικότερη παραλία, η Κλωτζανή, έχει ψιλή άμμο και ρηχά νερά.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΠΑΛΟΥ

Η διάσημη λιμνοθάλασσα του Μπάλου βρίσκεται περίπου 56χλμ βορειοδυτικά των Χανίων και 17χλμ βορειοδυτικά της Κισσάμου. Είναι μια ρηχή αμμουδερή παραλία που σχηματίζεται ανάμεσα στη Χερσόνησο της Γραμβούσας και το μικρότερο ακρωτήριο Τηγάνι. Ο Μπάλος αποτελεί σίγουρα την πιο πολυφωτογραφημένη παραλία της Κρήτης, ένα πολύ αγαπημένο θέμα όλων των τουριστικών οδηγών της Ελλάδας. Είναι διάσημος για τα γαλαζοπράσινα νερά του, την άγρια φυσική ομορφιά και το υπέροχο εξωτικό τοπίο. Το καλοκαίρι, η παραλία κατακλύζεται καθημερινά από εκατοντάδες επισκέπτες, οι οποίοι φτάνουν ως επί το πλείστον με καραβάκι από την Κίσσαμο. Η θάλασσα είναι πολύ ρηχή και ζεστή, ιδανικός προορισμός και για μικρά παιδιά. Σε πολλά μέρη η άμμος έχει ένα υπέροχο ροζ χρώμα, που προέρχεται από τα θρυμματισμένα κελύφη κοχυλιών.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ

Το Ελαφονήσι βρίσκεται 76χλμ νοτιοδυτικά των Χανίων και 5χλμ νότια της Μονής Χρυσοσκαλίτισας, στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Κρήτης. Το Ελαφονήσι είναι μια στενόμακρη χερσόνησος, η οποία συχνά “σπάει” στην αρχή της, δίνοντας την αίσθηση ενός ξεχωριστού νησιού. Έχει ενταχθεί στο δίκτυο με τις προστατευόμενες περιοχές Natura, καθώς αποτελεί οικοσύστημα εξαιρετικής οικολογικής σημασίας. Στις αμμοθίνες του Ελαφονησίου φύονται αρκετά ενδημικά είδη χλωρίδας, ενώ εντύπωση προκαλούν τα λευκά κρινάκια της άμμου που ανθίζουν το φθινόπωρο και οι απειλούμενοι θαλασσόκεδροι. Εδώ φωλιάζουν οι χελώνες καρέτα καρέτα και αρκετά ζωάκια των αμμοθινών.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ

Η μαγευτική παραλία της Φαλάσαρνας βρίσκεται 59χλμ δυτικά των Χανίων και 17χλμ δυτικά της Κισσάμου, στο δυτικό τμήμα της Γραμβούσας. Στο βόρειο τέρμα της παραλίας βρίσκονται ερείπια της Ελληνορωμαϊκής πόλης της Φαλάσαρνας. Η Φαλάσαρνα αποτελεί μια από τις διασημότερες παραλίες της Ελλάδας, καθώς έχει βραβευτεί στο παρελθόν ως η καλύτερη παραλία της Κρήτης και μια από τις 10 καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη. Εκτείνεται σε μια πολύ μεγάλη έκταση και αποτελείται ουσιαστικά από 5 συνεχόμενες παραλίες, με τις δύο κεντρικότερες να είναι οι πιο αγαπημένες. Η άμμος είναι ανοιχτόχρωμη, δίνοντας στο νερό ένα τροπικό χρώμα.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΦΟΙΝΙΚΟΔΑΣΟΥΣ ΒΑΪ

Το Βάι βρίσκεται 94χλμ ανατολικά του Αγίου Νικολάου και 24χλμ ανατολικά της Σητείας. Είναι η πιο διάσημη παραλία της ανατολικής Κρήτης, καθώς κύριο χαρακτηριστικό του είναι το μεγάλο δάσος με Κρητικούς φοίνικες, το όνομα του άλλωστε προέρχεται από το «βάι» που είναι ο φοίνικας. Εδώ βρίσκεται η μεγαλύτερη φυσική αποικία φοινικόδεντρων στην Ευρώπη με 5000 περίπου δέντρα. Σύμφωνα με το θρύλο, οι φοίνικες φύτρωσαν από τα κουκούτσια χουρμάδων που πέταξαν πειρατές από την Αφρική, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ισχύει, καθώς οι φοίνικες αποτελούν ξεχωριστό είδος που απαντάται κυρίως στην Κρήτη.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, που είναι παγκοσμίως γνωστό λόγω της υψηλής του ποιότητας.

Το.. χρυσάφι της Κρητικής γης εξακολουθεί να δεσπόζει και να προσφέρει τα πολύτιμα οφέλη της, όχι μόνο στους κατοίκους της, αλλά και σε όλο τον κόσμο με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, όπως: Ως καρπός που αποτελεί διατροφικό προϊόν (ωμό, μαγειρεμένο, επεξεργασμένο ή μη), ως χυμός (ελαιόλαδο) που χρησιμοποιείται ως διατροφικό προϊόν, για φαρμακευτική, καλλυντική και καθαριστική χρήση (σαπούνι).

ΚΡΗΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

Η Κρήτη, σημαδεμένη από τη θέση της στο σταυροδρόμι Βορρά, Νότου, Ανατολής και Δύσης, έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στη διάδοση του αμπελιού και του κρασιού.
Οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, με τον ήπιο χειμώνα και το ξερό και θερμό καλοκαίρι, βοηθούν στην παραγωγή εξαιρετικών τοπικών ποικιλιών σταφυλιών. Από κει προέρχονται και τα αμπελόφυλλα, που φτιάχνονται τα περίφημα ντολμαδάκια, η σταφίδα και το πετιμέζι.

ΡΑΚΗ

Η ρακή ή τσικουδιά αποτελεί το διάφανο μυρωδάτο νέκταρ της Κρητικής γης και δεν είναι απλά ένα τοπικό προϊόν, αφού συνδέεται απόλυτα με την καθημερινότητα των περήφανων κατοίκων της, εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο την Κρητική φιλοξενία.
Προέρχεται από στέμφυλα των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημά τους για την εξαγωγή του μούστου κατά τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού. Η τσικουδιά της Κρήτης δεν περιέχει γλυκάνισο.

ΣΤΑΚΟΒΟΥΤΥΡΟ

Είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν, που προέρχεται από την τσίπα (πέτσα/ κρέμα) που σχηματίζεται στην επιφάνεια του αιγοπρόβειου γάλακτος, αμέσως μετά το άρμεγμα.
Η πηκτή μάζα των πρωτεϊνών, που απομένει μετά από μία σειρά εργασιών που απαιτούνται, ονομάζεται «στάκα» και το βούτυρο που κράτησαν, «στακοβούτυρο».
Έχει ένα υπέροχο άρωμα και η γεύση της έντονα γαλατένια.
Μεταξύ άλλων ξακουστά τυροκομικά προϊόντα της Κρήτης είναι ο ξινόχονδρος, ο ανθότυρος, η μυζήθρα, η γραβιέρα και το ξύγαλο.

ΑΝΤΙΚΡΥΣΤΟ & ΑΠΑΚΙ

Ένας από τις αρχαιότερους τρόπους μαγειρέματος είναι το οφτό κρέας, που έχει αποκτήσει την ονομασία «αντικρυστό». Εφαρμόζεται από τους Κρητικούς, που αναγνωρίζουν την μοναδικότητα της γεύσης που προσφέρει, με πολλά πλεονεκτήματα έναντι άλλων μεθόδων μαγειρικής.

Εκλεκτός κρεατικός μεζές που συναντάμε στην Κρήτη είναι και το απάκι. Πρόκειται για χοιρινό κρέας καπνισμένο με άγρια βότανα όπως το φασκόμηλο. Κομμένα όλα σε μπουκιές. Το απάκι συνοδεύει άριστα το κρασί ή την ρακή.

ΝΤΑΚΟΣ

Ο ντάκος είναι παραδοσιακό Κρητικό πιάτο.
Βασίζεται στο Κρητικό παξιμάδι, συνήθως κριθαρένιο. Πάνω στο (μουλιασμένο ή όχι) παξιμάδι τρίβεται ντομάτα και πάνω απ’ τη ντομάτα τυρί φέτα ή κρητική μυζήθρα σε σβώλους.
Ο ντάκος συμπληρώνεται με μια γερή δόση από λάδι, αλάτι, ρίγανη και μερικές φορές πιπέρι και ελιές. Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα, ενώ αποτελεί ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα.

ΚΑΛΤΣΟΥΝΙΑ

Tα αγαπημένα καλτσούνια από την Κρήτη, γνωστά και ως λυχναράκια, έχουν λεπτή και τραγανή ζύμη και αφράτη, τυρένια γέμιση.
Η πασπαλισμένη κανέλα απογειώνει τη γεύση τους.

ΜΠΑΝΑΝΕΣ

Πρόκειται για μια καθαρή υπερτροφή με μεγάλη θρεπτική αξία.
Η µπανάνα καλλιεργείται αποκλειστικά σε περιοχές της Κρήτης στην Ελλάδα, λόγω του ιδιαίτερού της κλίματος.
Η Κρητική μπανάνα αποδεδειγμένα έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι της εισαγόμενης, αφού δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα και συντηρητικά σε όλα τα μετασυλλεκτικά της στάδια.