|

Όπως και αν λέγεται, όποιο όνομα κι αν χρησιμοποιεί κάποιος, το συμπέρασμα είναι ένα και το αυτό…

Είτε ως τεχνική κολύμβηση, είτε ως κολύμβηση με πτερύγια, είτε (στη διεθνή ορολογία) ως Finswimming, την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο, οι αγώνες του αθλήματος θα προκαλέσουν θόρυβο, θα ασκήσουν γοητεία και θα κάψουν καρδιές.

Κυρίως θα κλέψουν τις καρδιές εκείνων που δεν το γνωρίζουν και δεν έχουν μυηθεί στη συναρπαστικότητα και κυρίως στην ταχύτητα που το ξεχωρίζει και το καθιστά ελκυστικό.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι αποκαλείται «Φόρμουλα 1» της πισίνας!

Τούτου δοθέντος, μένει να φανεί τις επόμενες τρεις ημέρες ποιοι αθλητές και ποιες αθλήτριες θα σφετερισθούν την εξουσία του Μαξ Φερστάπεν!

Οι αγώνες της τεχνικής κολύμβησης χωρίζονται σε δυο σκέλη: στα 16 αγωνίσματα της πισίνας που θα διεξαχθούν στο Εθνικό κολυμβητήριο του Ηρακλείου και στα πέντε του open water τα οποία θα λάβουν χώρα στον Καρτερό.

Συνολικά στη διοργάνωση συμμετέχουν 82 αθλητές (42) και αθλήτριες (40) με την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα να λογίζονται ως οι ομάδες που θα παίξουν πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Οι Αγώνες στο Ηράκλειο διεξάγονται δυο μήνες μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που φιλοξενήθηκε στο Γκόντολο της Ουγγαρίας με αρκετούς από τους αθλητές οι οποίοι ανέβηκαν στο βάθρο να δίνουν και εδώ το «παρών».

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται, από ελληνικής πλευράς, η Βασιλεία Τσιγκόια, ο Γιώργος Καλτσουκαλάς και η Ιφιγένεια Τελιούση, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο (μαζί με τον Αναστάσιο Μυλωνάκη) στο αγώνισμα 4×50 μέτρα επιφάνεια ανδρών και γυναικών.

Από τις 12 χώρες που κατέκτησαν μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Γκόντολο, οι έξι συμμετέχουν στους 3ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες.

Πρόκειται, κατά σειρά αριθμού χρυσών μεταλλίων, για τη Γαλλία (3-2-4), την Κροατία (2-0-1), την Ελλάδα (1-6-4), την Ιταλία (1-3-3), την Ισπανία (0-1-0) και την Τουρκία (0-0-1).

Όπως είχε συμβεί το 2015 στην Πεσκάρα και το 2019 στην Πάτρα οι αγώνες της τεχνικής κολύμβησης αναμένεται να προσελκύσουν το φιλοθεάμον κοινό τη Κρήτης, που εκπροσωπείται κιόλας στο ρόστερ της ελληνικής ομάδας από τη Χανιώτισσα Γεωργία Περάκη.

«Είμαι βέβαιος ότι οι θεατές θα απολαύσουν θέαμα και ανταγωνισμό σε πολύ ψηλό επίπεδο, τόσο στην πισίνα, όσο και στη θάλασσα» σχολιάζει ο τεχνικός διευθυντής του αθλήματος στην Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος και τεχνικός επιτετραμμένος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Αλέξανδρος Ξιάρχος.

«Οι χώρες της Μεσογείου έχουν αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό το άθλημα και ανήκουν στην ελίτ του κόσμου, συνεπώς ανυπομονούμε για την έναρξη των Αγώνων και πιστεύω ότι ο κόσμος θα τους απολαύσει στο μάξιμουμ».

Την ελληνική ομάδα απαρτίζουν επτά γυναίκες και πέντε άνδρες, που φιλοδοξούν να αφήσουν το έντονο αποτύπωμα τους, όπως συνέβη στις προηγούμενες δυο διοργανώσεις.

Το 2015 στην Πεσκάρα, η Ιταλία τερμάτισε στο Νο 1 με 31 μετάλλια (15-9-7), η Γαλλία κατατάχθηκε δεύτερη η Γαλλία με 10 (4-2-4) και η Ελλάδα τρίτη με 8 (3-2-3).

Ακολούθησαν η Αλγερία (1-0-1), η Αίγυπτος (0-4-3), η Τυνησία (0-2-5), η Τουρκία (0-2-0), η Ισπανία (0-1-0) και η Σερβία (0-1-0)

Το 2019 στην Πάτρα κυριάρχησε η  Ελλάδα με 23 μετάλλια (12-10-1), μπροστά από την Ιταλία (7-3-5), τη Γαλλία (1-2-6), την Ισπανία (1-2-2), την Τουρκία (1-0-3), την Κροατία (0-3-1) και την Τυνησία (0-1-2).

Η Ελλάδα κατάφερε να δημιουργήσει αξιοσημείωτη παράδοση και την αντίστοιχη κουλτούρα στην τεχνική κολύμβηση , μάλιστα εκτός από τις επιτυχίες τις οποίες σημειώνει συστηματικά, έχει φιλοξενήσει κιόλας μεγάλες διοργανώσεις, μεταξύ αυτών έξι Παγκόσμια Πρωταθλήματα ανδρών γυναικών και στην κατηγορία των 12-17 ετών.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών και γυναικών που διεξήχθη το 2022 στο Κάλι της Κολομβίας κατέκτησαν μετάλλια επτά χώρες οι οποίες συμμετέχουν στους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες: Κροατία 1-1-1, Γαλλία 1-1-1, Ιταλία 0-3-0,. Ελλάδα 0-2-1, Ισπανία 0-1-0, Τουρκία 0-0-2 και Αίγυπτος 0-0-1.