Τόσα χρόνια ως αθλητής, ο Νίκος Γκουντούλας τραβούσε… κουπί μαζί με τον δίδυμο αδελφό του, Απόστολο, και οι διακρίσεις τους στην κωπηλασία είναι πολλές. Χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και 9οι στους Ολυμπιακούς αγώνες το 2012 στο Λονδίνο. Πλέον, συνεχίζει την προσπάθειά του για την ανάπτυξης της παράκτιας κωπηλασίας στη Θεσσαλονίκη, στον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης, σε συνεργασία με τον αθλητή του δημιούργησε το πρώτο πλήρως οργανωμένο κωπηλατικό τμήμα στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με την παράκτια κωπηλασία (coastal rowing).
Πώς όμως μπήκε αυτό το… μικρόβιο στον Νίκο Γκουντούλα, ο οποίος που στους 3ους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες «Ηράκλειο 2023» έχει οργανωτικό ρόλο στην διοργάνωση (ως Competition Manager) αλλά και την θέση του Ομοσπονδιακού προπονητή; «To 2010, σε ένα ταξίδι μας με τον αδελφό μου στη Νέα Ζηλανδία, γνωρίσαμε τυχαία το άθλημα, το αγαπήσαμε και το φέραμε στην Ελλάδα. Το 2013 ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο τμήμα», δηλώνει ο Νίκος Γκουντούλας και χαίρεται που το 2028 θα είναι ένα από τα νέα αθλήματα στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Άντζελες.
«Είδα μαζί με το δίδυμο αδερφό μου, Απόστολο, ότι ήταν ένα σπορ το οποίο έχει φοβερή δυναμική. Ήταν παντελώς άγνωστο στην Ελλάδα, γιατί, όπως ξέρετε, η κλασική κωπηλασία προϋποθέτει συγκεκριμένες προδιαγραφές. Δηλαδή, θέλει πολύ ήρεμα νερά», εξηγεί ο Νίκος και συνεχίζει: «Η παράκτια κωπηλασία έχει το τέλειο μέλλον στην Ελλάδα, που διαθέτει τόσες παραλίες και φυσικά δεν απαιτεί ήρεμα νερά. Η παράκτια κωπηλασία αποτελεί την extreme εκδοχή της ολυμπιακής κωπηλασίας. Εδώ, οι αθλητές δεν κωπηλατούν σε ήρεμα νερά (flat water), σε λίμνες και ποτάμια, αλλά στην ανοιχτή θάλασσα (rough water), έχοντας να αντιμετωπίσουν πέραν των αντιπάλων τους, όλες τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν!».
Όσον αφορά στα απαραίτητα προσόντα ενός αθλητή: «Ο κωπηλάτης της παράκτιας κωπηλασίας δεν αρκεί να έχει καλή τεχνική και φυσική κατάσταση, αλλά θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλό προσανατολισμό, να ξέρει να κωπηλατεί σε όλους τους καιρούς και να γνωρίζει βασικές αρχές ασφάλειας στη θάλασσα. Ένα σπορ ευγενές και απαιτητικό, που γυμνάζει αρμονικά όλο το σώμα και απευθύνεται σε όλους ,άνδρες και γυναίκες, που αγαπούν τη θάλασσα».
Στο Ηράκλειο, οι φίλαθλοι θα γοητευτούν με το άθλημα – ειδικά με το Beach Sprint -και τους αγώνες που θα διεξαχθούν από 10-12 Σεπτεμβρίου, στην παραλία του Καρτερού. «Είναι εντυπωσιακό και πρέπει να έρθει ο κάθε Ηρακλειώτης να δει τους αγώνες, επισημαίνει ο Νίκος Γκουντούλας, εξηγώντας: «Ο Rowing Beach Sprint είναι ένα άκρως εντυπωσιακό άθλημα γι’ αυτούς που συμμετέχουν, αλλά και για όλους όσοι το παρακολουθούν από κοντά. Αυτό συμβαίνει λόγω των μεγάλων απαιτήσεων και της υψηλής έντασης που έχουν οι αθλητές, διότι οι αγώνες διεξάγονται σε σύντομο χρονικό διάστημα στο οποίο θα πρέπει να κωπηλατούν, αλλά και να κάνουν σπριντ στην άμμο. Πρώτα κάνουν σπριντ στην άμμο και μετά ανεβαίνουν στο σκάφος και κωπηλατούν. Σημαντικό ρόλο στους αγώνες παίζουν οι καιρικές συνθήκες, με τους ανέμους να δυσκολεύουν τις προσπάθειες των αγωνιζόμενων. Σε κάθε περίπτωση, το θέαμα για τον κόσμο που θα παρακολουθήσει τις κούρσες θα είναι πολύ εντυπωσιακό»
Η ελληνική ομάδα κατέκτησε μετάλλια και στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων. Στην Πεσκάρα, οι γυναίκες ανέβηκαν στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο τετραπλό και στην Πάτρα κατέκτησε τρία μετάλλια, με ένα χρυσό και δύο ασημένια με την ομάδα γυναικών. «Ελπίζουμε να έχουμε ανάλογη επιτυχία και στο Ηράκλειο», καταλήγει ο ομοσπονδιακός προπονητής».
Η Εθνική ομάδα αποτελείται από τους εξής αθλητές και αθλήτριες.
Rowing Beach Sprint: Ειρήνη Βαρελοπούλου (CW1x, μικτή σκυταλοδρομία CM2x + CW1x + CM1x + CW2x), Νίκη Ιωάννου (CW2x, μικτή σκυταλοδρομία CM2x + CW1x + CM1x + CW2x), Ελένη Βαρελοπούλου (CW2x, μικτή σκυταλοδρομία CM2x + CW1x + CM1x + CW2x)
Αλέξανδρος Μηναδάκης (CΜ1x, μικτή σκυταλοδρομία CM2x + CW1x + CM1x + CW2x), Μιχάλης Καλέντζης (CΜ2x, μικτή σκυταλοδρομία CM2x + CW1x + CM1x + CW2x), Κώστας Ζιντιρίδης (CΜ2x, μικτή σκυταλοδρομία CM2x + CW1x + CM1x + CW2x).
Προπονητές είναι Ευαγγελία Κοκκίνου και Χρύσα Μπισκιτζή.